Przepisy słów „kilka”

Moi drodzy okazało się, że jednak do zdjęć przydałyby się przepisy. Nie wiedziałam jak to naprawić, edytować wcześniejszy wpis czy dodać nowy, padło na nowy. Przy kolejnych wpisach na pewno już nie popełnię tego błędu i przepisy będą zawsze ;)  A czemu ich teraz nie było…chyba założyłam, że nikt nie będzie chciał tego piec, bo przecież tyle przepisów już w internecie. W sumie bardzo fajnie, że się pomyliłam :) Szkoda, że przepisy nie są wymyślone przeze mnie, ale może kiedyś :) Jeśli pamiętam skąd brałam przepis, czym się inspirowałam  to wkleję Wam od razu linka do niego,  bo nie widzę sensu jego przepisywania. Na pewno zauważycie jedną tendencję teraz, jak i później, Mami ma dwa ukochane blogi z przepisami: Kotlet TV i Moje Wypieki! Od Kotleta w sumie zaczęło się to całe pieczenie. Przypadkowo wpadłam na tego bloga i się w nim zakochałam!! Miłość ta trwa nadal, już spokojnie jakieś 4 lata  :) Ostatnio też zostałam obdarowana przez Tati książką Pauliny, czyli dziewczyny prowadzącej Kotleta, więc na bank, będzie z niej wiele przepisów i to być może nie tylko słodkich!

Ok, więc przejdźmy do przepisów, zacznę może od życzeń specjalnych ;)

Sernik bananowy

jest ciastem trochę czasochłonnym i na pewno nie należy do najtańszych, ale jest pyszny, dla mnie zaskakujące było połączenie bananów i sera. Przepis pochodzi z Moich Wypieków:
http://www.mojewypieki.com/post/sernik-banoffee

Bez tytułu4

Sernik dietetyczny

ekspresowy sernik, od którego się chudnie!! Przepis na małą keksówkę, jak mam to dodaję do niego rodzynki, żurawinę, latem truskawki na wierzch, do części można też dodać kakao :)

  • 3 duże jajka
  • 500 gr serka homogenizowanego naturalnego (najlepiej 0% )
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej (bądź skrobi kukurydzianej)
  • 8 łyżeczek cukru (jeśli sernik jest  bakaliami to wtedy daje go mniej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier z wanilią

Jajka plus cukier ubijamy, cały czas ubijając dodajemy mleko, serek, mąkę z proszkiem. Wylewamy na blachę, koniecznie wyłożoną papierem do pieczenia (inaczej nie odkleicie serniczka). Pieczemy ok 40 min w temperaturze 170 stopni, tak aby nie był płynny. Potem jemy bez wyrzutów sumienia :) Nawet znalazłam zdjęcie sernika, tylko jest ono przed włożeniem do piekarnika.

IMAG0581

Banoffee

ciasto bez pieczenia z bananami i bitą śmietaną. Jednym słowem niebo w gębie! Przepis pochodzi z Kotlet.tv
http://kotlet.tv/banoffee/

banoffee

Szarlotka sypana

zrobiłam to ciasto, bo ten przepis był jakiś dziwny :) Uwielbiam szarlotki, ale jakoś zawsze ciężko mi się za nie wziąć, znalazłam w końcu szybszą wersję i prostszą jak dla mnie.  Najdłużej schodzi przy tarciu jabłek. Przepis z Moich Wypieków (przy zamianie mąki na razową i zmniejszeniu ilości masła też wychodzi) 
http://www.mojewypieki.com/post/szarlotka-sypana

IMAG0381

Tarta razowa z truskawkami

ciasto idealne na upalne dni, jest takie orzeźwiające, ale też i ciut zdrowsze, bo w końcu na mące razowej ;) W oryginalnym przepisie z jeżynami, ale myślę, że spokojnie oprócz truskawek, jeżyn wyjdzie też z malinami, jagodami. Również Moje Wypieki
http://www.mojewypieki.com/przepis/razowa-tarta-z-jezynami

IMAG0692

Ciasto ucierane z owocami

(najlepiej sezonowe)- ciasto ekspres, wszystko się miksuje i ciasto gotowe, potem tylko na wierzch owoce i gotowe. Przepis nie wiem skąd mam…

  • pól kostki miękkiego masła (125g)
  • 10 łyżek cukru
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 10 łyżek mąki
  • 1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • owoce na ciasto

Wszystkie składniki zmiksować i przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć owoce. Posypać cukrem wg. uznania. Jabłuszka można też cynamonem

Piec ok. 40 min w temp. 180 stopni.

DSC08653DSC08649

Biszkopt na tort

Jeśli chodzi o torty to do biszkopta używam ZAWSZE jednego przepisu. Przepisu na biszkopt rzucany, nigdy nie opadł, jest delikatny, idealny do tortów. Przepis na pewno jest z internetu, ale nie pamiętam skąd niestety.

  • 6 jajek
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki + 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie do masy dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy przez sitko i delikatnie mieszamy z masą. Miksujemy chwilkę na niskich obrotach.

Dno tortownicy (23-24cm) wykładamy papierem do pieczenia,  boków nie wykładamy i niczym nie smarujemy. Wylewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 160-170 stopniach ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Uwaga! Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i rzucam nim o ziemię z wysokości ok. 60 cm, oczywiście w formie. Odstawiamy do ostygnięcia. Jak wystygnie wyciągamy z formy i mamy gotowy biszkopcik.

Biszkopt już mamy, więc przydałby się kremu do tortów, Przeważnie używam tego samego kremu ze  śmietany i twarożku, to taka moja baza, a gdy już baza powstanie można łączyć i dodawać co się chce, zależy na co mamy ochotę :) Przepis podstawowy z Kotleta TV
http://kotlet.tv/krem-do-tortow-z-bita-smietana/
U mnie delikatnie zmodyfikowany tzn.

  • 500 ml śmietany kremówki
  • niepełna szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • ok. 250 -300 serka twarogowego (mascarpone bardzo rzadko )

Przed robieniem kremu śmietanę wkładam na troszkę do zamrażalnika, a miskę od miksera do lodówki :) To wszystko podobno po to, aby się nie zważyła śmietana. Zaczynam ubijać śmietanę na wysokich obrotach, dodaję cukier, cukier z wanilią, a na końcu gdy śmietana już ubita serek. Baza jest, teraz możemy wykorzystać to co mamy albo kombinować z dodatkami.

Zawsze składając tort nasączam go wodą z cytryną lub mocną kawą (zależy od smaku kremu) i przekładam dżemem. Gdy chcę by wierzch był biały to odkładam trochę kremu, jeśli chcę do niego dodać owoce czy jakieś inne składniki.

Bez tytułu1

Ostatnim moim odkrycie, jest  krem ze śmietany i białej czekolady – bardzo dobry, ale  jak dla mnie za słodki. Choć byli i  tacy, którym to w ogóle nie przeszkadzało. A jak robimy taki krem? Potrzebujemy:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1/2 szklankę cukru pudru
  • 3 tabliczki czekolady białej ( ma być 300gr)

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i czekamy aż ostygnie. Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier, gdy śmietana jest już ubita to dodajemy wystudzoną białą czekoladę i miksujemy do połączenia się składników. Możemy schować do lodówki na godzinkę, dwie, ale u mnie masa od razu była ładna, gęsta, więc od razu łączyłam tort.

IMAG3397_1_1

Tort cytrynowy

nie ukrywam, że wszyscy byli zaskoczeniu smakiem tego tortu, każdy chyba bał się tej cytryny (no tylko nie ja), ale potem okazał się w smaku wyśmienity. Przepis Moje Wypieki
http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-cytrynowy

DSC01742

Rolada malinowa i tort tiramisu również z Kotlet TV


http://kotlet.tv/rolada-malinowa-w-kropki/

WP_000482


http://kotlet.tv/tort-tiramisu/

WP_000045

To chyba tyle tych przepisów, jak macie jakieś propozycje kolejnych ciast, ciasteczek, tortów z chęcią podejmę wyzwanie i opiszę jak się robiło i jak smakowało ;)

The following two tabs change content below.

Ostatnie wpisy Mami (zobacz wszystkie)

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.